Norsk Engelsksetterklubb

Mon05132024

Oppdatert08:07:39 PM

En fantastisk vinter for engelsksetteren!

Engelsksetteren har gjort det uvanlig skarpt denne vinteren med å ta mange premier over hele landet. I høystatus løpene har engelsksetteren så og si tatt rent bord.

Det startet med Sør-Norsk Unghund Mesterskap som ble vunnet av Sørelva's Grace Kelly til Ann-Kristin Granung. Grace Kelly var eneste hund med godkjent fuglearbeid i finalen. Det var gordonsetteren som vant NM-lag for andre året på rad. Men under NM-Vinter gjorde NUCH NJCH NMFHh09 NMFHv14 Berguglas Hi-Trøkk og Ingvar Rødsjø et hattrick ved å vinne kvalifiseringen, semifinalen og tilslutt finalen. Hi-Trøkk var eneste hund som holdt hodet kaldt i finalen da det kokte med fugl. Totalt har vel denne ekvipasjen nå tatt 1.VK ikke mindre enn 21 ganger, det står det respekt av! Ulrich til Johan Furuholmen ført av Robert Brenden gikk av med seieren i Artic Cup, tett fulgt av Knutsvollens Hi-Tex til Ingvar Rødsjø på 3. plass. Nummer 4 i finalen ble Ferdesmyras B Lily Whl La Vida Loca til Kenneth Berg, og Ørnevatnet Stilla til Kjartan Lindbøl fulgte på 5. plass. 13 engelsksettere av totalt 50 hunder stilte til start i årets utgave av AC. Fem av disse kom til finalen og fire av disse ble premiert i finalen. Alle fire ble også premiert i kvaliken.

Videre så har ni gode hunder fått sitt jaktchampionat i vinter:

General Sniff Av Skåpleinun til Siri Kulberg Sjurseth og Bjørn Sjurseth har hatt en veldig god vintersesong som ble kronet med 1.VK m/Cacit på Filefjellsprøven. General Sniff mangler kun en utstillingspremie for å innkassere sitt jaktchampionat.

Det er en veldig god spredning av linjer som ligger bak disse hundene, det er ingen av de nye NJCH som har en felles far eller mor, en må faktisk litt bak i linjene for å finne fellesnevnere. Dette er meget betryggende for rasens fremgang. Hvis en går inn på statistikken til Royalura ser en at engelsksetteren har tatt 192 premier i UK, 178 i AK og 199 i VK. I unghundklassen er det ikke mindre enn 122 forskjellige engelskesettere som har premiert seg i vinter. I AK-klassen var det hele 127 forskjellige engelskesettere som premierte seg og i vinnerklassen var det hele 99 forskjellige engelskesettere. Se en koplett liste over hvilke engelsksettere som tok premie på Royalura.

En ser at engelsksetteren har tatt flere premier en de andre rasene, men vær oppmerksom på at denne statistikken ikke sier noe om antall starter per rase. Tallene er like vel av interesse hvis man ser på prosentfordeling av premiegradene. Dette gir en oversikt over rasenes prestasjoner uavhengig av antall starter. Det er mest naturlig å sammenligne engelsksetteren med de britiske rasene. Prosentfordeling av førstepremier sier noe om hvor godt rasen gjør det på prøve, da en førstepremie er det høyeste en kan oppnå. Hvis det er noe trekke på så dras premien ned. Prosentfordeling av førstepremier i alle klasser per rase er illustrert i figur 1, og en ser at engelsksetteren kommer best ut i alle klasser, noe som er meget gledelig. (Klikk på bildet for å se alle detaljene).

Figur 2 viser prosentfordeling av premier i UK. I UK skal dommerne overveiende ta hensyn til talentet og hva hunden viser av naturlige, jaktlige anlegg som jaktlyst, fart og stil, selvstendighet, søksbredde, reviering, samarbiedsevne, viltfinnerevne, reis og presisjon. Hunden skal kunne vise beherskelse i oppflukt og skudd. Tildeling av 1.UK krever at hunden reiser fugl i en jaktbar situasjon. En ser etter de iboende egenskapene til hunden, mens en i AK ser etter den mer skolerte jakthunden. (Klikk på figuren for å se alle detaljene).

Figur 3 viser prosentvis fordeling av premier i AK basert på antall premier. I forhold til UK så er det lavere prosentdel 1. premier i AK enn i UK i forhold til totalt antall premierte hunder. Dette kan nok forklares med at kravene i AK fordrer en mer skolert, utholdende og erfaren hund sammenlignet med UK. Hunden skal respektere makkers stand, fortrinnsvis ved sekundering. I tillegg skal den utrede raskt og effektivt, samt vise større respekt for viltet enn i UK. For engelsksetteren er det en forskjell på 9 % mellom UK og AK. (Klikk på bildet for å se alle detaljene).

Figur 4 viser prosentfordeling av premier i VK basert på antall premier. I VK legges det vekt på viltfinnerevne, planmessig, stilfullt og effektivt søk, presis lokalisering, effektiv reising, ro i oppflukt og skudd samt ved felling. For å oppnå premiering i VK, forlanges det at hunden viser apport. VK er en konkurranseklasse hvor hundene konkurrer innbyrdes, mens i UK og AK er det kvalitetsbedømmelse. Også i denne klassen kommer engelsksetteren best ut. (Klikk på bildet for å se alle detaljene).

NESK Avlsråd

Følg oss på

facebook 2015 logo detail    
 instagram