Norsk Engelsksetterklubb

Fri05032024

Oppdatert08:07:39 PM

Over stokk og stein på sparkesykkel


Båndtvangstiden byr på utfordringer når vi skal trene opp kondisjonen på hundene våre. Et alternativ er å gå til anskaffelse av en sparkesykkel.

Når kalenderen om fire måneder viser 10. september, skal hundene våre være i toppform kondisjonsmessig, og båndtvangen byr på en utfordring i så måte. Jeg har prøvd det meste av kondisjonsaktiviteter; fra svømming til sykling med vanlig terrengsykkel. Mine erfaringer er at sykling ga det beste resultatet, men det var med hjertet i halsen jeg satte av gårde innover marka med to løpevillige engelsk settere foran i strikk. Jeg hadde lest litt om folk som bruker sparkesykkel, og bestemte meg for å gi det en sjanse.

Over stokk og stein, men like hel

For å ta konklusjonen først: Dette fungerer. Og det er gøy. Veldig gøy. Det går langt fortere enn på ski, men man må også være mer oppmerksom. Hendene er til enhver tid klare på bremsehendlene, og man må virkelig følge med når det går såpass fort som det gjør. Men når konsentrasjonen er på plass, er dette en veldig god form for kondisjonstrening.

Strikken fester jeg i selve ramma på sykkelen, og det fungerer fint. Men jeg fant fort ut at jeg måtte skaffe meg en kortere og hardere strikk enn jeg bruker på ski, så løsningen ble å få laget en kjørestrikk på under to meter med ca. en halvmeter lang 10 mm tykk strikk på midten. Tyngdepunktet på en sparkesykkel blir lavere enn på en vanlig sykkel, og du har mer kontroll og er mer stødig når du er nærmere bakken. Det er fortsatt viktig å ha en viss dressur på plass. Tips til innlæring finner du i artikkelen om å ha med hund i skiløypa.

Spjeldberget's Fack og Bjønnålia's Trym i godt driv.

Min erfaring er at grusveier er perfekt, men det går også greit på skogsstier så lenge det ikke er for ulendt med skarpe steiner osv. Kort sagt kan du kjøre hund med sparkesykkel alle steder der du normalt vil kunne sykle med en vanlig terrengsykkel. Bare husk å ha kontroll på hundene og ta hensyn til andre brukere av marka.

Valg av modell

Jeg søkte litt på nettet og snakket med de jeg kjenner som har gjort dette før meg, og fant ut at valget hovedsakelig sto mellom to modeller: Kickbike Cross Max 20D, og Pawtrekker Dog Scooter. Hovedforskjellen mellom disse er at Kickbikes modell har et større forhjul (26 tommer) og et mindre bakhjul (20 tommer), mens Pawtrekkeren har like store hjul både foran og bak (20 tommer). Videre er Pawtrekkeren spesielt designet for hundefolk, og kommer med en bøyle foran for å holde trekklina unna forhjulet. Dette må man eventuelt kjøpe som tillegg til Kickbiken.

Siden større hjul foran logisk sett gir større fart med mindre energi, og jeg generelt likte utførelsen til Kickbike bedre, falt valget på denne. Du kan velge mellom skivebremser og V-bremser, og jeg valgte skivebremser. Totalt kom prislappen da på like under 4500 kroner.

Så om du ikke er fremmed for litt fart og noen dressurutfordringer, er det bare å gå til anskaffelse av en sparkesykkel og legge av gårde innover i marka. God sommer!

Video

Her kan du se en video av en av mine første prøveturer:

http://www.youtube.com/watch?v=s7MhNzuC8co

Følg oss på

facebook 2015 logo detail    
 instagram