Norsk Engelsksetterklubb

Thu05022024

Oppdatert08:07:39 PM

Finsk Mester 2015 og Jaktchampion Rex

Rex FI46189/10 til Jyrki Vohlonen har hatt noen fine dager i høst, først vant ekvipasjen fjellprøven i Finland med 1.VK m/Cert og to dager etter så vant han Finsk mesterskap. Med den første premien så kunne Rex innkassere Finsk Jaktchampionat med den andre seieren så var tittelen Finsk mester på plass, her sammen med dommer Ilkka Korhonen.

I Finnland så feller man fuglen selv for hunden sin. Hvis en ønsker å konsentrere seg om hunden sin oppe i situasjonen så kan man velge å ha med en skytter, men man må først selv skyte i luften før skytteren får lov å felle fuglen. Hvis det ikke felles fugl så blir det ingen premie, da en ikke får bedømt om hunden er rolig i fellingen! En kan ikke være uenig at det er dette som er mest lik praktisk jakt. Tidligere så felte en fugl for sin egen hund i Norge også, men prøvepartiene ble større og det kom flere tilskuere. På grunn av sikkerheten så gikk en over til startrevolver her i Norge mens i Finnland så har de klart å bevare at en kan felle over egen hund. Prøvepartiene er ikke så store der borte og de som skal se på får holde god avstand. På de store CACIT prøvene her i Norge så felles det heldigvis fugl i finalene med egne skyttere, så sant det lar seg gjøre.

Rex er fra før FIUCH og NJCH, nå med finske jaktchampionatet så er han den første finske engelsksetteren som er dobbeltchampionenen i Finnland på over 60 år. En må helt tilbake til Perkon Vala som var født i 1954 som var dobbelchampion. Vala var far til den kjente FIJCH Perkon Peli. Perkon Peli ligger bakom mange norske hunder da Peli var en veldig god avlshund som hadde mange gode avkom i Sverige og i Danmark, Peli ble solgt til Danmark i godt voksen alder for å spre sine gode gener. Avkom fra Sverige og Danmark ble importert til Norge med stor suksess, de fleste norske engelsksettere har Peli langt ute i stamtavlen.

Rex er etter FIUCH NUCH Trico og Prihan Maj. Besteforeldrene til Rex er norske oppdrettede hunder. Rex er den første finskeide hunden som har fått et norsk jaktchampionat. De finske kullsøstrene som har gjort det svært bra i Norge NMFHh-12 NJCH Fingå Ran og INT N SE UCH NJCH Fingå Tri er norskeide. Rex og Jyrki bor i Finland, Utsjok ved norskegrensen og er aktiv prøvedeltager i Norge.

NESK Gratulerer!

Følg oss på

facebook 2015 logo detail    
 instagram