Norsk Engelsksetterklubb

Sun04282024

Oppdatert08:07:39 PM

NESK – forslag til revisjon av jaktprøvereglementet

Et av punktene på NESK avlsråd sin konferanse i januar, var forslag til revisjon av jaktprøvereglementet. En lang diskusjon over en  rekke punkter endte opp i endringsforslagene som presenteres her. Forslagene har fått tllslutning i NESK sitt styre. Vi håper forslagene blir lest og debattert.   
1.
Innfører ”first minute” slik som det praktiseres i Europa og slik som det også er praktisert tidligere i Norge. Dette betyr at det tas inn at det i det første ”minuttet” bare teller det positive som hunden viser. Det foreslås at dette gjelder bare dagens første slipp for hundene.
(Bakgrunnen er at en ønsker å gi hundene anledning til å komme i gang og etablere et søk og derved redusere den åpenbare tilfeldigheten som oppstår når hundene tilfeldig velger retning ut i slipp hvor det da ligger fugl. Urimelig at den ene da belastes med å bli slått i fugl mens det naturligvis teller positivt for den av hundene som ivaretar denne sjansen.)
 
2.
Ved støkk og påfølgende stand i samme område belastes ikke makker med ”makkers stand”, bare ”makkers støkk”. Dette begrunnes i at hunden har støkket seg inn i område med fugl og derved viser ”presisjon” tilsvarende stand på gjenligger i kull. Det betinges at hunden har beveget seg tistrekkelig til at det er funnet ny fugl. Det er viktig at det er rene støkk som danner grunnlaget for en slik praksis da evt. rype som letter i området vanskelig kan håndteres på samme måte. Det kan også i situasjoner hvor det støkkes vurderes å trekke hundene tilbake og starte samtidig et stykke unna støkkområdet for å få lik konkurranse.
 
3.
Krav til at nr. 1 og 2 i VK (finaleslipp) skal avprøves mot hverandre fjernes. Dette er blitt en øvelse som mange ganger er symbolsk. Dommere avprøver nr. 1 og 2 ved behov og ved liten forskjell bør de avprøves over et normalt slipp.
 
4.
1.AK skog, skal ikke kvalifisere for deltagelse i VK. Dette er en prøveform uten makker slik at det er mange viktige egenskaper som ikke blir avprøvd og målt mot en makker i samsvar med den målemetoden vi har valgt i alle andre prøveformer. Selvstendighet, aggressivitet, viltfinnerevne/effektivitet blir ikke prøvd.
 
5.
1.AK m/ÆP skog skal ikke likestilles med Cacit men kan tas inn som kriterie for et evt. skogsfuglchampionat.
 
6.
Championatreglene:
-maks 2 x 1. UK og 2x 1.AK teller til jaktchampionat. Begrunnes i at størstedelen av poengkravet skal oppnås i konkurranse med hunder med dokumentert 1. premiekvaliteter.
 
-maks oppnåelig i VK finale er 10 poeng + Cacit. Dette medfører at dagens system legges til grunn ved poengberegning fram til 100 deltagende hunder i VK.
 
-Cacit og res.cacit som tidligere eller 3 x CK fyller kriteriene for oppnåelse av NJCH. Det kan vurderes å ta inn begrepet Cert som erstatning for CK tilsvarende utstilling. Hunder som har 1.AK m/ÆP skog trenger bare 2 x CK/Cert.
 
-1.AK fullkombinert kvalifiserer til ”fullkombinertchampionat”(FKCH).
 
 7.
-Apport i VK. Deltagere må selv bringe med apportfugl av godtagbar type.
 
8.
-Unghund høystatusløp. Åpne for deltagelse i hele kalenderåret hunden fyller 2 år. Begrunnes i at dette vil kunne legge en demper på å forsere dressuren på unghunder. Det må vurderes økonomi i forhold til påmelding Norsk-Derby i forhold til frist for påmelding.

9.
Hund i stand skal tydelig ha ”strålen” i reisingen. Den skal ikke ha anledning til gjentatte ganger å slå ned i vinden og så stand igjen – alt mens makker blir stående koblet. Bør blåses av hvis ikke den lykkes å finne fugl foran seg og begge hunder må trekkes tilbake for så å slippes på nytt.


18.01.07

Følg oss på

facebook 2015 logo detail    
 instagram