Norsk Engelsksetterklubb

Fri03292024

Oppdatert08:07:39 PM

Fargevarianter hos engelsksetteren

Oppdrettere som har registrert valpekull i høst og vinter har ganske sikkert oppdaget at fargebetegnelsene er endret. Fra den tidligere varianten hvit og sort, hvit og rød og så videre, er nå rød borte. Det samme er brun.  Årsaken er at man har ønsket å operere med samme fargebetgnelse, altså FCI sin standard, også her i landet.  
Her under følger litt av historikken om fargene på våre engelsksettere:
Fra stiftelsen av NESK og fram til NKK sin inntreden i FCI i 1935, fastsatte styret i NESK selv standarden for engelsksetter. Den gang het det om farge: ”Overveiende hvit med tegninger i sort, gult, rødt, brunt, trefarvet, helt hvit eller sort. Kroppen smådroplet eller droplet og flekket. Sotede tegninger ikke tiltalende”
 
I den originale engelsksetterstandarden som ble skrevet av Edvard Lawerack og som ble godkjent av The English Setterclub en gang rundt 1860 som den offisielle standard for engelsksetter og i alle senere tilføyelser, forekommer ikke fargene rødt eller brunt. Dette er noe de gamle koryfeene i vår klubb fant på, og dette er nok fortsatt årsaken til at disse fargene henger igjen den dag i dag.
 
Den gjeldende FCI standarden sier følgende om farge. ”Black and white (blue belton), orange and white (orange belton), lemon and white (lemon belton), liver and white (liver belton) or tricolour, that is blue belton and tan or liver belton and tan, those with heavy patches of colour on body but flecked all over preferred.”
 
Oversatt blir dette slik det står i dagens standard: “sort og hvit (blue belton), orange og hvit (orange belton), gul og hvit (lemon belton), lever og hvit (liverbelton) eller tricolour som er blue belton og tan (varm brunfarge) eller liver belton og tan. Hunder som er småflekket over det hele foretrekkes.”
 
Rød og brun farge er ikke farger i følge standarden og skal følgelig ikke benyttes. AR har tatt dette opp med registreringsavdelingen i NKK som heretter vil benytte de korrekte fargebetegnelsene ved registrering av valpekull.
De som ønsker å få rettet opp sine registreringsbevis, kan sende disse inn til NKK som kostnadsfritt vil utstede nye med korrekt fargebetegnelse.
 
 

Følg oss på

facebook 2015 logo detail    
 instagram