Norsk Engelsksetterklubb

Wed12042024

Oppdatert08:07:39 PM

Forskingsprosjekt "Kloløsning og hypotyreose hos gordon- og engelsksetter"

Flere prøver nødvendig så bli med og Vinn ei hagle!

Alle som bidrar og sender inn en blodprøve fra nå og ut 2012 vil være med i trekningen av en flott ny hagle til verdi kr. 15.000,-. Så støtt opp om prosjektet og vær snill å hjelpe oss med å oppfordre andre til det samme.

Kort oppsummert hvem vi trenger blodprøver av:

  • EDTA og serum fra friske gamle hunder helst over ti år
  • EDTA og serum fra hunder som har lavt stoffskifte (hypotyrose), legg ved sykehistorie fra dyrlegen hvis det er mulig
  • EDTA og serum fra hunder med kloløsning
  • Serum prøver fra de hundene vi har EDTA blod fra i blodbanken fra før

Blodprøven skal sendes til:
NVH Norges veterinærhøgskole
Blodtypelaboratoriet hund
Pb 8146 Dep.
0033 OSLO

Kostnader
De fleste hunder er innom en veterinær for vaksinasjon etc. da hadde det vært fint om det ble tatt ut en blodprøve. Kostnaden for blodprøven (EDTA blod + serum), som vanligvis ikke er så dyrt dersom det gjøres samtidig med andre ting, må eier dekke selv. Alle analysekostnader dekkes av prosjektet.

Skjema
Innsamling av blodprøver fra Engelsk setter Mastocytom, hypothyreose, kloløsning.

Informasjon om forskningsprosjektet
Gordonsetter og engelsksetter er friske og meget gode jakthundraser, men også hos disse rasene er det viktig å følge med på helsesituasjonen. Hypotyreose (lavt stoffskifte) og kloløsning, som forekommer hos svært mange hunderaser, finnes også på engelsksettere og gordonsetter. Dersom en kunne redusert forekomsten av disse sykdommene, hadde det gjort rasene enda bedre enn i dag. Målet med forskningen er å utvikle en genetisk test som kan brukes til å redusere frekvensen av kloløsning og hypotyrose ved hjelp av avlstiltak. Gjennom arbeidet med CL hos engelsksetter har vi sett hvor effektiv en gentest kan være til å redusere forekomsten av gener som øker risikoen for sykdom.
Norsk Engelsksetterklubb (NESK), Norsk Gordonsetter Klub (NGK) og Norges veterinærhøgskole (NVH) har etablert et forskningsprosjekt som har fått støtte fra Norges Forskningsråd. Målet er å finne ut mer om årsaken til kloløsning og hypotyreose hos engelsksettere og gordonsetter. Ved NVH er det post doc Stina Dahlgren og professorene Frode Lingaas og Stein Istre Thoresen samt Martine Ziener Lund i NGK som utfører forskningen.
Innvilgelse av prosjektet var helt avhengig av praktisk og økonomisk støtte fra NESK/NGK, og hundeklubbene er derfor med i styringen av prosjektet. Dette vil sikre at forskningen går i ønsket retning for rasene. Det er flott at vi har fått finansiering til prosjektet, men uten din hjelp kommer vi ingen vei!

I forskningen må man sammenligne blodprøver fra mange friske og syke hunder
I 2005 ble hele hundens arvemasse kartlagt, et gjennombrudd som gjorde det mye lettere å finne mutasjoner som gir opphav til forskjellige genetiske sykdommer og egenskaper. Blodprøver fra hunder med kloløsning og friske “kontrollhunder” har vært samlet inn i Norge fra 2005. Eiere av gordonsettere og engelsksettere har vært veldig flinke til å bidra med blodprøver, men vi trenger noen flere prøver. Blodbanken ved NVH vil kunne være utgangspunktet for flere forskningsprosjekter i framtiden, ikke bare kartlegging av sykdommer, men også jaktlige egenskaper og gemytt. I 2011 ble de første analysert ved å studere alle områder i arvemassen. Foreløpige analyser fra 189 gordonsettere gir sterke indikasjoner på hvor i genomet mutasjoner som gir kloløsning ligger. En vil nå gå videre å studere denne region mer detaljert. Kun 20 syke og 20 friske engelsksettere har blitt analysert hittil, og dette er for lite materiale til å kunne påvise statistiske forskjeller på syke og friske hunder.

Det trengs mer kunnskap om BÅDE Kloløsning og hypotyreose
Kloløsning ble først beskrevet i 1995 [1] hos blant annet schæfer og schnauzer. Dette er en plagsom sykdom for både hund og eier. Ofte er det ellers friske hunder som plutselig mister en klo, og i løpet av 2-3 måneder løsner alle klør. Hundene er ofte mellom 2-8 år og sykdommen opptrer hyppigst i sommer- og høsthalvåret. Det er som regel smertefullt for hunden å miste klør, og det er tidkrevende for eier med sårstell i denne perioden. Klørne vokser som regel ut igjen, men med redusert kvalitet og tilbakefall kan skje. De aller fleste hundene blir gode jakthunder igjen selv om klokvaliteten ikke blir like god som før.
Det finnes flere forskjellige behandlinger avhengig av hvor hardt hunden er angrepet. Dersom behandlende veterinær eller eier av hund med kloløsning vil diskutere forskjellige former for behandling, ta kontakt med Martine Ziener Lund Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..
Tidligere studier viser at kloløsning har en økt forekomst hos enkelte raser, hvilket tyder på at sykdommen har en genetisk komponent [2-3]. En økt forekomst i enkelte familier indikerer i tillegg at kloløsning har en høy arvelighetsgrad [2-3]. Observasjoner hos syke hunder og genetiske studier tyder på at det er kroppens eget immunforsvar som angriper klørne og gir sykdom, det kaller vi en autoimmun sykdom [2-3]. De foreløpige analysene av de blodprøvene som er samlet inn, viser at halvparten av hundene kan være bærere av en genvariant som disponerer for sykdommen [2-3]. Vi vet foreløpig ikke om disse genvariantene har sammenheng med andre positive egenskaper. Vi tenker da både at de kan være gunstig for andre faktorer knyttet til sykdomsresistens, eller at de kan ha sammenheng med gode jaktegenskaper. For å unngå å gjøre noen feil, må vi vite noe mer om dette før vi bruker informasjonen i avlsarbeidet. Dessverre er det slik at dette er en komplisert sykdomstype, og det kan være ulike disponerende gener i ulike raser. Det betyr at en ikke kan vente at forskning på andre raser nødvendigvis finner årsaken til sykdommen hos våre raser.

Hypotyreose, eller lavt stoffskifte, er en annen sykdom som finnes hos de fleste hunderaser, og som er påvirket av gener og regnes i gruppen av autoimmune sykdommer. I prosjektet ønsker vi å finne ut mer om hvilke genetiske faktorer som bidrar til hypotyreose hos hunder. Det er viktig å finne ut om det er de samme genvariantene som gir økt risiko for kloløsning som for hypotyreose. Dersom de samme genvariantene gir økt risiko for begge sykdommene (og ikke er gunstige for jaktegenskaper…), er det lettere å avle dem bort. Hvis det er ulike risikofaktorer, må vi passe på at ikke forekomsten av den ene sykdommen øker som et resultat av arbeidet med å redusere den andre.
Det er altså nødvendig å vite noe om BÅDE kloløsning og hypotyreose på de samme hundene. Vi har allerede relativt mange blodprøver fra gordonsettere som er blitt samlet inn i forbindelse med kloløsningsprosjektet. De fleste av disse hundene mangler dessverre opplysninger om tyroksinstatus, og det kan ikke måles på de prøvene vi har.

Spørreskjema sendt ut til alle som har gitt blod
Martine Lund Ziener har sendt ut et spørreskjema til alle eiere av hunder som har gitt blod til blodbanken, men hvis dere ikke har mottatt spørreskjema, send mail til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Formålet med spørreskjemaet er å finne ut mest mulig om helse og mental status på de hundene som vi har blod fra og få tak i serum prøver på de hundene der vi mangler dette. Tusen takk til alle som har svart på skjemaene!

Norges friskeste engelsksetter og gordonsetter
De fleste engelsksettere og gordonsettere er som nevnt ved god helse. Selvsagt kan det hos alle hunder, som hos oss selv, dukke opp sykdommer innimellom. Mange hunder går imidlertid gjennom et langt liv uten noen from av sykdommer. Slike “superfriske hunder” er vi også interessert i blodprøver av (to glass; EDTA og serum). Så hvis du har en eldre hund, helst 10 år eller eldre, som hverken har hatt kloløsning eller lavt stoffskifte eller mastcellesvulster eller noen annen form av alvorligsykdom – så er vi veldig interessert i blodprøver av slike. Vi ønsker å bruke disse blodprøvene som en kontrollgruppe for alle fremtidige analyser så det er meget viktig at vi får inn blodprøver fra denne gruppen hunder. Vi ønsker å vite mest mulig om mentalstatus på disse friske hundene så eiere vil bli kontaktet med et spørre skjema etter at hundeeierne har sendt inn blod.

Andre pågående prosjekter
NVH har gående en rekke andre prosjekter på ulike raser. For at vi skal utnytte innsamlet materiale best mulig kan det være at vi ber eiere som sender inn blodprøver om informasjon om hundene har hatt andre sykdommer som f.eks. mastocytom, PRA, diabetes og sterk skuddreddhet. Dersom noen skulle ha hunder med noen av disse sykdommene/problemene ta kontakt med Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. (22964780) NVH har et annet forskningsprosjekt gående med andre raser hvor de ser på sterk angst for høye lyder og et annet forskningsprosjekt for mastocytom. Skudd, tordenvær og nyttårsraketter kan være et mareritt for mange. Målsettingen med arbeidet er å lære mer om ulike faktorer som forårsaker angst slik at en kan redusere problemet.

Avlsrådene NESK og NGK, Stina Dahlgren, Nina Hjelmaas Lien, Stein Istre Thoresen og Frode Lingaas

Kilder:

  1. Scott DW, Rouselle S, Miller WH.Symmetrica lupoid onychodystropy in dogs: a retrospective analysis of 18 cases (1989-93). Journal of American Animal Hospital Association 1995; 31:194-200. Scott DW, Rouselle S, Miller WH.
  2. Wilbe M, Ziener ML, Aronsson A, Harlos C, Sundberg K, Norberg E, Andersson L, Lindblad-Toh K, Hedhammar A, Andersson G, Lingaas F.DLA class II alleles are associated with risk for canine symmetrical lupoid onychodystrophy (SLO). PLoS One. 2010 Aug 23;5(8)
  3. Ziener ML, Bettenay SV, Mueller RS. Symmetrical onychomadesis in Norwegian Gordon and English setters.Vet Dermatol. 2008 Apr; 19(2):88-94

Følg oss på

facebook 2015 logo detail    
 instagram