Norsk Engelsksetterklubb

Tue04302024

Oppdatert08:07:39 PM

Retningslinjer for jakt i Finnmark er vedtatt

I en pressemelding mandag 18. juni, la Finnmarkseiendom, FeFo,  ut de endelige retningslinjene for småviltjakt i Finnmark. Noen restriksjoner vil det bli, og hva disse vil innebære i praksis, vil først bli klart etter at rypetakseringen er foretatt. 
Et enstemmig vedtak om retningslinjer for småviltjakt
Styret i Finnmarkseiendommen-Finnmárkkuopmodat (FeFo) har enstemmig vedtatt retningslinjer for småviltjakta på styremøte den 14.06.07.
 
Finnmark er et viktig fylke i forhold til jakt på småvilt, og særlig rypejakta. Antall jegere har økt kraftig på 2000-tallet. FeFo så behov for en bred høringsrunde på vårvinteren omkring retningslinjer for småviltjakt. Totalt 34 instanser og 114 privatpersoner har kommet med innspill i høringen. I tillegg har det vært flere arbeidsmøter med reindriftas organer i fylket, som ledd i forberedelsen av saken for FeFos styre. Oppsummert har FeFos styre gjort noen grep for å sikre en bærekraftig småviltjakt i tråd med finnmarkslovens intensjoner.
 
Samarbeidet mellom reindrifta og småviltjakta må styrkes
For rypejegerne, og særlig de med hund, vil FeFo yte ekstra service for å forebygge konflikter mot reindriftsnæringa. Jegere i Kautokeino kommune vil kunne holde seg orientert om hvor det er rein ved hjelp av en oppdatert ”rypetelefon”. FeFo oppfordrer sterkt rypejegerne om å benytte tilbudet. Opplever reindrifta ikke at dette reduserer forstyrrelsen av sin næring må FeFo vurdere sterkere virkemidler. Verktøyet vil bli utprøvd de første to ukene av rypejakta, og kan på sikt utvides til større deler av fylket.
 
Regulering ved svak produksjon
Hvis rypetakseringene i august viser svak produksjon vil FeFo regulere uttaket til et bærekratig nivå. Kommende høst er det aktuelt å gi dagskvoter for de som jakter i Kautokeino kommune. Reguleringen vil gjelde i de to første ukene når jakttrykket og rypeuttaket er størst.
 
Storfugl
FeFo viderefører fredningen av storfugl i Alta og Porsanger kommuner
I år med lav produksjon av storfugl vil jegere fra Finnmark prioriteres. Det tas hensyn til lokalt reiseliv.
Langs skogbilsvegene i barskogsområdene i Sør-Varanger og Karasjok kommuner, får jakt og fangst ikke skje nærmere enn 300 meter fra eget parkert kjøretøy.
 
Annet
Snarefangst av rype forbeholdes bosatte i Finnmark. Det tas også her hensyn til lokalt reiseliv.
FeFo supplerer korttypene for småviltjakt med sesongkort for kommune fra 25.09, for jegere bosatt utenfor fylket. Kortet koster kr 700,-
Avklaring om lokalisering av forskningens behov for areal til refugiestudier på lirype, avklares nærmere med berørte kommuner.
FeFo vil arbeide videre med å utvikle verktøy for en bedre spredning av jegere.
Jaktkort for høstens småviltjakt blir lagt ut for salg over www.inatur.no innen 01.07.07.
 
FeFo ønsker at alle småviltjegerne får storslagne opplevelser i Norges flotteste fylke!
 
 

Følg oss på

facebook 2015 logo detail    
 instagram