Norsk Engelsksetterklubb

Wed05012024

Oppdatert08:07:39 PM

Tre x INT N S UCH i Sverige

En liten kontingent norske fuglehundeiere deltok på den svenske kennelklubben sin store internasjonale utstilling over tre dager på Högbo Bruk. I følge katalogen deltok over 3000 hunder hver eneste dag, og etter å ha opplevd området på nært hold, er det ingen tvil om at katalogen hadde rett når det gjaldt antall hunder. Tre engelsksettere fikk det de kom for: svensk Cert og internasjonalt Cacib.  Både NUCH Jøldalens Mezzie, NUCH Jentefjellet's Vind og NUCH Jentefjellet's Freke kom hjem med nye flotte titler.  

 

Setterrasene fra Norge var representert med solide, norske jakthunder.  "Motstanderne" var "showhunder",  hvor engelsksetterne heldigvis ikke hadde alt for mange av den typen å konkurrere mot. I noen settinger trenger en likevel ikke mange av dem for å knuse målsettingene. Det opplevde vi blant annet lørdagen, med en ungarsk dommer i ringen.

Våre norske irsksettervenner derimot, hadde harde vilkår hos dommerne. Forholdet mellom norsk jakthund - utenlandsk showhund sto i 2:32.  Overmakten av "fuglehund" med knekkebrødbredde, høyde og pels som en mynde og ører som cocker spaniels, ble for stor. Varianten som vises på bildet her, var en typisk representant for rasen sin, og både fredag og lørdag var det disse som dro hjem med Cacib, BIM og BIR. 

Fredag ble en god dag

NUCH Jentefjellets VInd var den første som prøvde seg i ringen. Det gikk bra. Han gikk inn som NUCH og kom ut som INT NS UCH. Vind er nå eid av Fredrik Schøyen fra Jar i Oslo, men ble ført i ringen av oppdretter Mette Møllerop. Tispene fortsatte, med NUCH Jøldalens Mezzie til Jan Terje Bårseth i lange, effektive steg sammen med Vigdis Størseth. NUCH Jentefjellets Freke til Mette Møllerop, og NJCH NUCH Jentefjellets Embla, sistnevnte med førerhjelp fra irsksettereier Tore Mæhla, kom til kort overfor Mezzie. Hun klarte brasene og ble den neste med tittelen INT NS UCH.

Dag to

En ungarsk dommer hadde deler av gruppe 7 på lørdag. Kort oppsummert hadde vi ikke før kommet inn i ringen, før vi fòr ut igjen. Det ble "showhundene" som fikk gleden av Cacib, en glede de selvfølgelig ikke kan gjøre bruk av til noen tittel.

Dommer, jakthundeier og jeger

Britt- Marie Dornell var dommer siste dag. Siste sjanse og med stor spenning gikk vi til ringen. Nå gjaldt det å lykkes med en av tispene og de to irsksetterne. Den irske hannhunden ble hårfint slått av en "showhund", men rett skal være rett, det var en staselig og kraftig hund, ingen pinglete knekkebrødvariant. "Vår" irske hannhund fikk svensk Cert, noe han allerede hadde fra før. Hannhundens mor, N S UCH Fagermoa's Pia klarte ikke å opprettholde konsentrasjon og fart i ringen. Kombinasjonen matglad og sulten hund, eierens sekk som lå ved siden av ringen og blant annet inneholdt en stor pølse, var mer enn Pia klarte å takle. Resultatet ble et snodig løpesett, og Pia ble bokstavelig talt slått av egen pølse. Forøvrig ble det utdelt andre farger på sløyfene til irsksetterne enn bare røde, denne dagen.

Jan Terje Bårseth var sporty nok til å trekke Mezzie ettersom hun var i mål! De to reelle konkurrentene på tispesida ble NUCH Piksteinans Tessa og NUCH Jentefjellets Freke. Freke trakk det lengste strået og fikk den etterlengtede tittelen INT N S UCH. Tessa ble N S UCH.  PÅ hannhundsiden hadde Jentefjellets Vind ingen egentlige konkurrenter og fikk nok et Cert, Cacib og ble også BIR.

INT N S UCH Jentefjellets Freke er etter Jentefjellets Deisi (NUCH Jentefjellets Hera - NJCH Thorliens Mr. Yankee) og NUCH NJCH Sandtjønnas Mezzo (Sandtjønnas Zenta - Troy) 

 

 

INT N S UCH Jentefjellets Vind er etter Jentefjellets Mira (Skogsbakkens Janka - NJCH NUCH Finnvellens Cherokee) og INT N S UCH Bjønnålias Trym (Bjønnålias Ruby Rød Øre - INT NUCH Hallråas Sofus)

 

 

 

 

 

 

 

 

INT  N S UCH Jøldalens Mezzie er etter NJCH Høimyras Benni (Skårungens Lady Mitzie - INT N S UCH NJCH Vigdaættas Rambo) og NJCH NUCH Sandtønnas Mezzo (Sandtjønnas Zenta - Troy)       

Følg oss på

facebook 2015 logo detail    
 instagram