Norsk Engelsksetterklubb

Sat11232024

Oppdatert08:07:39 PM

Birgit Ranheim sitt innlegg på PRA-møte i NESK 10. juni 2014

Velkommen til informasjonsmøte om PRA til dere alle sammen. Mitt navn er Birgit Ranheim og jeg er styremedlem i NESK

Det har vært og er et stort engasjement på nett, og særlig på FB de siste par månedene, og styret i NESK mente derfor at et debattmøte om dette emnet var betimelig å arrangere før sommerferien. Nå ble jo dessverre debattens initiativtager og paneldeltager, Bjørn Watle, syk. Styret i NESK har spurt flere medlemmer som har uttrykt enighet med Bjørn Watle og som også er tilstede her i dag om å sitte i panelet, men ingen har vært villig. Dette er altså årsaken til at møtet ble omdefinert fra et debattmøte til et informasjonsmøte.

Kort om PRA:

PRA er en forkortelse for progressiv retinal atrofi, som kan oversettes til " en gradvis tilbakedannelse av netthinnen". Synscellene i netthinnen blir altså gradvis tilbakedannet. Hunden får først redusert syn i mørket, deretter også i vanlig dagslys.

PRA er altså en arvelig sykdom som har en såkalt recessiv nedarving. Det betyr at dersom sykdommen skal utvikles i et individ må hunden få genet fra både mor og far. En hund som har en enkelt kopi av det sykdomsfremkallende genet, en såkalt bærer, utvikler aldri PRA, mens en hund som har fått genet fra begge foreldrene, en såkalt affisert, på et tidspunkt vil begynne å utvikle sykdommen. Det finnes mange typer PRA hos hund. Hos setterrasene er det beskrevet både en tidlig form, dvs. en som kommer til uttrykk når hunden er ung, og en sen form som kommer til uttrykk når hunden er voksen. Hos Gordon og irsk setter kan begge former opptre, mens det ser ut som om engelsksetterpoulasjonen i Norge kun har den sene formen.

Det er testet omkring 2050 engelsksettere i Norge, og ca. 40% av disse hundene er bærere av det sykdomsfremkallende genet.

Det finnes ikke et dødsårsaksregister eller sykdomsregister for hund i Norge, hverken i offentlig regi eller i NKK systemet. Det er derfor ikke mulig å vite hvor mange hunder som dør eller avlives pga. kreft, HD, magedreining, blindhet eller av andre årsaker.

Det kynologiske ansvar

NESK har det såkalte kynologiske ansvar for engelsksetteren i Norge, og klubbens formål er nedfelt i NESK lover, §1. Der står det:

NESK har til formål å ivareta hundens og hundeholdets interesser i Norge, samt å bidra til å fremme positive aktiviteter med hund. NESK skal arbeide for Engelsksetterens utvikling og foredling som jakthund. NESK skal også arbeide for etisk og praktisk riktig behandling av hunder, og for at avl av hunder skjer i ønsket retning, både når det gjelder rasestandard og rasens sunnhet.

Som medlem i Norsk kennelklubb plikter også NESK seg også til å følge de lover og bestemmelser som gjelder hold, bruk og avl av hund som NKK har vedtatt.

Det er også offentlige lover, nemlig Dyrevelferdsloven (2009) som regulerer den som for eksempel eier, holder, transporterer eller avler på dyr. Dyrevelferslovens §25 omhandler avl på dyr, og regulerer dermed selvfølgelig også hundeavl.

Bakgrunn for vedtaket på GF i 2012 (som trådte i kraft 1.4.13) var at forskere i Storbritannia i 2011 fant og beskrev en mutasjon hos Gordonsetter og irsksetter som ble bekreftet å være årsak til den sene formen av PRA. Deretter ble det bekreftet at den samme mutasjonen var tilstede hos de norske engelsksetterne som man visste hadde PRA etter å ha blitt «øyelyst» hos veterinærspesialist.

Det ble derfor fremmet et forslag på GF i 2012 om å innføre en restriksjon på avl av bærere slik at en ikke lenger kunne pare 2 bærere av sykdommen, men bærer med fri var helt uproblematisk. Hensikten var altså at man ikke lenger skulle avle hunder som utvikler sykdommen PRA.

Kritikken mot vedtaket:

Kritikerne av vedtaket som ble fattet på Generalforsamlingen i 2012 mener at PRA ikke en sykdom som er tilstrekkelig alvorlig til at man bør selektere avlsdyr basert på en bærerstatus. Til støtte for dette argumentet hevdes det at sykdommen opptrer sent og har liten betydning for hunden. Det stilles også spørsmål ved estimatet for antall bærere av det sykdomsfremkallende genet, siden det hevdes at få dyr blir syke.

Videre mener kritikerne at gode og meritterte jakthunder, og spesielt hannhunder, brukes for lite i avlen, fordi fokuset på helse og særlig PRA dominerer.Det er fremmet et forslag til Generalforsamlingen 2015 som lyder:

  1. Registreringsrestriksjonene som er pålagt påviste PRA-bærere oppheves
  2. Kravet om PRA testing av ES oppheves, og resultatene fjernes fra DogWeb

Forsvaret for vedtaket

Forsvarerne av vedtaket mener at PRA er en sykdom som er så alvorlig for hunden at man må ta hensyn til den i avlsarbeidet. De mener sykdommen er underdiagnostisert, og at det er et betydelig problem for hunder som blir blinde også i voksen alder. Det fremheves at avlen også må fokusere på helse, i tillegg til prestasjoner og at det ikke er et vesentlig problem for ES som jakthundrase at en ikke lenger kan pare 2 bærere slik at ingen hunder utvikler sykdommen.

Introduksjon av paneldeltagerne

Ernst Otto Ropstad: veterinær og internasjonal godkjent spesialist på øyesykdommer hos dyr. Ropstad har lang erfaring med øyesykdommer på hund, og er den fremste faglige autoriteten på dette området i Norge. Ropstad er for øvrig jeger og engelsksetter eier.

Astrid Indrebø: er også veterinær og leder i helseavdelingen i NKK. Indrebø har også selv lang erfaring som oppdretter av New Foundlandshund.

Hans Christian Akselsen: er styremedlem i NESK siden 2008 og satt følgelig også i NESK styret i 2012 da vedtaket om restriksjonen ble fattet.

Styret i NESK vil oppfordre til god og saklig debatt. Vi vil også gjøre oppmerksom på at vi gjør lydopptak av dette møtet, og kommer i ettertid til å legge ut et referat på NESK sin hjemmeside slik at medlemmer som ikke har mulighet til å komme her i dag kan få innsikt i informasjonen som kommer fram og eventuell debatt som utvikles.  Det er derfor spesielt viktig at alle som ber om ordet i salen presenterer seg.

Følg oss på

facebook 2015 logo detail    
 instagram