Norsk Engelsksetterklubb

Wed05152024

Oppdatert08:07:39 PM

Vinterjakt – kun for spesielt interesserte?

For mange er jakta over lille julaften, men rypejakt kan ofte være vel så spennende midtvinters.

Jakttiden på rype er til og med 28. februar (29. februar ved skuddår), og i Finnmark, Troms og deler av Nordland faktisk helt til 15. mars. Den lavere interessen for vinterjakt gjør også at det mange steder er lettere å få tak i jaktkort på vinteren enn om høsten når alle jegere stiller seg i kø for å labbe ut i fjellet samtidig. Sjekk inatur.no, der finner du mange tilbydere av vinterjakt.

En jaktdag i februar kan være en flott opplevelse for både hund og fører. Rypene trykker ofte like godt som i september etter min erfaring, og snøhvite ryper i oppflukt er et flott syn.

Spjeldberget's Fack og Bjønnålia's Trym

Velg riktige ski

For å jakte på vinteren trenger du som oftest ski, og da helst brede, gode fjellski. Åsnes er kongen her, men også Fischer har alternativer. Det viktigste er at skiene er uten stålkant, som fort kan gjøre stor skade i møte med hunden din. Feller er greit å ha, det gjør skiene stabile når du skal opp i standsituasjoner med ladd våpen, men du bør likevel ikke legge igjen skismøringen hjemme. Det er mye mer behagelig å gå transportetapper med smøring istedenfor feller. Det er heller ikke noe problem å legge feller oppå smøringen. Mine feller er nå brukt tre sesonger, og fellelimet holder fortsatt som det gjorde da fellene var nye.

Vær- og føreforhold

Du er mer avhengig av været på vinteren enn på høsten. En meter med nysnø gjør det nærmest umulig å komme seg frem på ski, og hunden din vil mest sannsynlig trenge snorkel for å puste gjennom alt det hvite. Men slik vinteren har vært i år, er det mange steder lite snø og knallhardt føre. Det sliter mer på potene, men det er til gjengjeld supert føre med tanke på fremkommelighet. "Turboføre" og "parkettføre" er begreper jeg har hørt ofte i vinter.

Er du fortsatt ikke overbevist om at februar er en like fin jaktmåned som september? Da foreslår jeg at du tar en titt på denne videoen. Når du har gjort det, er det bare å pakke hagla, hunden og fellene, gi beskjed om utvidet vinterferie på jobben og legge i vei.

Skitt jakt!

Se video fra vinterjakt her!

Følg oss på

facebook 2015 logo detail    
 instagram