Norsk Engelsksetterklubb

Mon04212025

Oppdatert08:07:39 PM

Mye Kadium i rypene

Det er påvist mye Kadium i lever fra rype og orrfugl, dette skriver Namdalsavisa.
Les mer....

 Mattilsynet fraråder å spise for mye lever fra rype og orrfugl på grunn av høye nivåer av kadmium.

Dette gjelder spesielt fugler fra sentrale fjellstrøk i Sør-Norge og indre deler av Troms, melder Mattilsynet.

En undersøkelse gjort av NINA (Norsk institutt for naturforskning) viser at konsentrasjonen av kadmium, og tildels også bly, i lever fra lirype og orrfugl ligger høyt enkelte steder i Norge. Selve kjøttet innholder lite tungmetaller.

Norge har ifølge Mattilsynet innført EUs grenseverdier for kadmium i forskjellige matvarer. Det finnes ingen grenseverdi for lever fra rype og orrfugl, men det finnes grenseverdi for lever fra husdyr. Denne grenseverdien er 0,5 milligram kadmium per kilo lever. Lirype skutt i sørlige fjellstrøk og indre Troms viser seg å inneholde opp mot 13,6 milligram kadmium per kilo lever. Landsgjennomsnittet for kadmium i lever fra rype er regnet ut til 2,9 milligram per kilo.

Les mer hos Mattilsynets nettsider.

Følg oss på

facebook 2015 logo detail    
 instagram