Norsk Engelsksetterklubb

Mon05062024

Oppdatert08:07:39 PM

Tispe eller hannhund?

phoca_thumb_l_fameTelefonen ringer. En forespørsel om kjøp av valp. "Jeg vil først og fremst ha en tricolor tispe....". Avlsrådet får mange henvendelser i løpet av året fra jegere som er på utkikk etter en engelsksetter valp. Ovennevnte står øverst på listen hos de fleste. Noen har ønske om en yngre utgave av en hund de har hatt tidligere og vært veldig fornøyd med, mens andre mener/tror tispene er enklere å dressere, stikker ikke av og at tricolorene er de vakreste.

Avlsrådet ønsker å slå et slag for hannhundene. Det er som oftest disse som er de siste som forlater "valpekassen".

Hvorfor blir hanvalpene valgt bort? I enkelte raser kan hannhundene være veldig dominante av vesen. Dette er ikke tilfelle blant engelsksettere. De fleste individene i vår rase er harmoniske, uavhengig av kjønn. Den gjennomsnittlige hannhund stikker heller ikke av oftere enn en tispe. Når en hannhund er ferdig dressert vil jegeren alltid vite hva den kan forvente av sin jaktkamerat – det er få overraskelser. Vi ser at mange jegere som også deltar aktivt med sine hunder på jaktprøver foretrekker hannhunder nettopp av denne grunn.

Tispene får løpetid en til to ganger i året. Ofte kan det være hormonelle svingninger i for- og etterkant. Noen tisper får innbilt svangerskap, med tilhørende melk i pattene når tiden for et kull ville være naturlig. I disse periodene vil tispenes yte evne være redusert i større eller mindre grad.

Vi oppfordrer de av dere som ikke har hatt en hannhund tidligere til å vurdere disse neste gang dere er på utkikk etter en ny jaktkamerat.

Artikkelen har tidligere vært publisert i Fuglehunden nr. 5 2009.

Foto: Stig K. Johansen

Følg oss på

facebook 2015 logo detail    
 instagram