Norsk Engelsksetterklubb

Sun05052024

Oppdatert08:07:39 PM

100 års jubileum

SETTERFAMILIEN SAMLET – STOR STEMNING – HIPP HURRA FOR KLUBBEN VÅR - 100 ÅR I ÅR!
Alle var der. Alle vi som har vårt hjerte bankende for den engelske setter. I 3 dager til ende, mesteparten i strålende vær, alt fra utstilling, nordisk settermatch, jaktprøve, avlskonferanse, og festmiddag. Settervenner som ikke var til stede, gikk glipp av gode minner for ettertiden.
Foto: Kåre Norum og Iver Melbye.
Fotograf alle bilder: Jon Ivar Søhus.
Torsdag startet det hele med  landskamp mellom de fire nordiske landene. Her var det virkelig konkurranse hele dagen. Vi gleder oss over at Sverige vant! Norge ble nummer to, Finland nr 3 og Danmark jumbo denne gangen. Det er svært hyggelig at våre nordiske venner stilte opp og også deltok de påfølgende dager både som jaktprøvedeltakere og dommere.
 
Utstillingen torsdag, i to ringer, med kyndige dommere med utenlandske gjester som vi prøvet å simultanoversette til. Engelske settere i alle aldre løp på ujevn og spiss grus, som vanlig den ene vakrere enn den andre. Veteraner og valper. Handlere i ringen og ivrige hundeeiere ringside. Noen handlere løp mer enn hundene. Det har også sin sjarm som underholdning for oss som sto ringside. En ekstra stor takk for den store innsatsen Anne Grethe Sæthereng la ned i forbindelse med utstillingen.
 
Fredagen kom med VK-kvalifisering i kjent stil, bortsett fra at det var unødvendig å rope ”Engelsksetter” Hanni på oppropet, det var jo bare engelsksettere der. Noen fikk premier, andre ble bortdømt -- etter førers vurdering. Det er langt å gå inn i noen av terrengene, og allerede etter første dag kunne man se slitne deltakere.
Likevel: drømmedager i terrengene, utrolig bra med fugl, og massevis av situasjoner og muligheter. Da tåler vi mye våt myr. Kvalitetsklassene hadde også en god dag, og det ble mange premier.
 
Etter middag fredag var det åpen avlskonferanse. Vår kjære veterinær Anders (Haugen) forklarte oss sindig på sin lune måte, hvorfor det er så viktig med CL-test før registering. NESK mener nå å ha kontroll på CL. Det betyr at vi i fremtiden skal slippe å avlive hunder pga denne vonde sykdommen.
 
Videre pep veterinær Marte (Ottesen) om hvorfor man har tatt blodprøver av engelsksettere på utstillingene i år. Det skal fortelle oss om rasens genetiske standard. -Det var en forkjølelse som satte stemmebåndene hennes sjakk matt, men muntre tilhørere spurte jo hvor langt etter Rips hadde gått den dagen…
 
Under ordet fritt var det synspunkter på behovet for felles jaktprøveregler i Norden, og ellers meninger om mangt. Avlsrådet fikk mange innspill. Vi som var til stede satte pris på muligheten til en åpen dialog direkte med avlsrådet.
 
Lørdag var det Birkebeinerritt og oppropet ble derfor fremskyndet til kl 07.30. Veien ut i terrengene ble nemlig stengt for all bilkjøring mesteparten av dagen.
Deilig vær, gode og mindre gode hunder, noen ble slått ut og noen fikk premie, og noen oppnådde slett ingen ting. Stemningen var uansett meget god, for med felles rase som utgangspunkt, har alle mye å snakke med hverandre om. Noen gode historier tødde også opp deltakerne i lunsjen i de flotte Kiærterrengene.
 
Så var det fest! Kl 19 møttes vi til et glass musserende vin. Det var flott å se alle de pyntede og mange bunadskledde damene, og de ellers ”grønne menn” kledd i finstas!
 
3 retters middag i stort partytelt, godt gjort å servere varm mat samtidig til 250 under lett kjølige omgivelser. Middagen med mat fra norsk natur ble slik en god jubileumsfest skal være.
 
Bordene var vakkert pyntet med ryper, patroner og levende lys. Patronene var plassert i betryggende avstand fra lysene! Alt var gjennomtenkt. Dugnadsgjengen på minst 20, hadde da også holdt på hele dagen med forberedelsene!
 
Vår formann Fredrik Aalerud ledet taffelet slik en høvding gjør det. Toastmasterjobben var elegant delegert til Iver Melbye, en jobb han til fulle behersker. Han kan også kunsten å legge inn en og annen historie,- bare vi hadde vært litt bedre i det ”Biriske språk”……
 
Etter at Fredrik hadde minnet oss om de viktigste milepæler i klubbens historie, var det hilsener og gaveoverrekkelser. Vi satte stor pris på hilsener og gaver fra våre nordiske venner og også formannen i den internasjonale, franske og italienske setterklubb. Vi er pointermannen Kjell Duedahl svært takknemlig for at han stilte som tolk. Raseklubbene hadde heller ikke glemt oss, den ene gaven flottere enn den andre. Dessverre var ingen representant for NKK tilstede, ut over respektable Helge Amundsen, som var NKK s representant på prøven, selv gaven greide heller ikke NKK å få frem i tide…
 
Det var stor jubel da NESK’s gullmerke ble utdelt til Svein Hoseth, Edle Backe, Alfred Sæther, Helge Amundsen, Jan Graff, Rune Frankmoen og Magne Lindbäck.
 
Fem oppdretterpriser ble også utdelt under middagen. Dette er en nyinnstiftet pris som kan tildeles oppdrettere som hatt minst et kull, hvor minst tre hunder i kullet har fått 1. AK før fylte fem år. Svært hyggelig og populær heder fra NESK, og inspirerende for videre avlsarbeid.
 
En svensk snapsevise lærte vi fort av Kåre Norum. Hva den karen ikke kan?
 
Mellom alle talene rakk vi å høre to selvskrevne viser fra Øyvind Skurdal som med sitt sikre grep om gitaren og gode røst, brakte frem varme følelser for våre beste venner.
 
Representanten for grunneierne, Anna Ulvik Kiær, takket sjarmerende for maten. Det er imidlertid vi som skal takke fordi vi får bruke disse fine terrengene, noe Fredrik også gjorde.
 
-          og så var det kaffe og bløtkake, og mer til for de som ønsket det.
 
Så var søndagen der, morgen – opprop - VK – finale! og kvalitetspartier.
CACIT og reserveCACIT og full premieliste, kan det bli bedre?. Det var en høytidelig seanse da premiene ble delt ut på ettermiuddagen. Og hvilke premier! Vandrepremier, karafler. Og ekstra høytidelig og flott var det å få pokaler fra Wrold Espestøyls premiesamling. En generøs gave fra Agder Fuglehundklubb. Det var også flotte sølvpokaler fra vår tidligere æresmedlem Ivar Brynhildsen.
Det ble heldigvis mange premier også i kvalitetspartiene.
 
 
Edle Backe hadde på ny loset en jaktprøve i havn på sin profesjonelle måte. Hun har en spesiell evne til å være effektiv, korrekt og hyggelig på samme tid. Hun overser ingen og har alltid tid til en hyggelig prat - midt i alt stresset. Takk Edle!
 
-          på vei hjem med våte støvler og ømme bein, samler tankene seg: En hjertelig takk til arrangementskomiteen med Rune Frankmoen i spissen! Dere har bidratt til 3 uforglemmelige dager i NESKs og vår historie. Vi vet at slikt arbeid tar umåtelig med forberedelser og tid. Det var verdt det!
 
Anne Cathrine Frøstrup og Jon Ivar Søhus
 
 
 
 
 
 

Følg oss på

facebook 2015 logo detail    
 instagram